Warmste januari ooit gemeten in Australië

De gemiddelde temperatuur in Australië kwam in januari niet onder de 30 graden. Daarmee is het de heetste januari sinds de weermetingen in 1910 begonnen.

Dat blijkt uit cijfers van de Australische weerdienst. In Port Augusta, in het zuiden van het land wees de thermometer 49,5 graden aan op 24 januari. Twee dagen later daalde het kwik ’s nachts niet onder de 36 graden in Wanaaring. Nog nooit was de minimumtemperatuuur zo hoog in Australië. In Birdsville, Queensland, werd het tien dagen achter elkaar warmer dan 45 graden.

De hittegolf werd veroorzaakt door een hardnekkig hogedrukgebied bij de zuidoost kust dat verhindert dat koudere lucht het land kan instromen. Australische meteorologen verwachten dat de westkust de komende drie maanden te maken krijgt met aanhoudend warm weer. Er wordt daarom gevreesd voor lagere tarweoogst.

Foto: EPA

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Ook vandaag moeten weggebruikers rekening houden met lokale gladheid. Er valt regen en natte sneeuw en er is kans op bevriezing van natte wegen. Lees meer

Het aanhoudende winterweer in de VS zorgt voor problemen met de bevoorrading. Door de extreme kou bevriest het bier. Lees meer