Al een maandsom aan regen in het zuiden

In het (uiterste) zuiden van het land is de normale maandhoeveelheid van ruim 65 mm op veel plaatsen al gevallen. Al sinds begin van de maand is het herfstachtig met regelmatig veel regen. Gisteren was het een kletsnatte dag in vooral het midden en zuiden. In delen van Zuid-Holland en Noord-Brabant viel plaatselijk ruim 20 mm. Veel neerslag komt er voorlopig niet bij. Komende dagen wordt het zelfs voorjaarsachtig!

In delen van Zeeuws-Vlaanderen, het zuiden van Brabant en Limburg is nu al de normale neerslaghoeveelheid van maart gevallen. Ook in de rest van het land is er al flink wat regen gevallen deze maand, met 20 tot 60 mm. Gemiddeld over het land valt in de maand maart normaal 68 mm. Maart is dus hard op weg om een natte maand te worden.

Voorjaarsweer op komst

Vandaag hebben we eerst nog te maken met veel bewolking en af en toe (mot)regen. Vanmiddag breekt vanuit het westen de zon door en stijgt de temperatuur naar 10 graden in het noorden en 14 in Zeeuws-Vlaanderen. Door de matige tot krachtige (noord)westenwind voelt het wat frisser aan.

Morgen wordt het prima voorjaarsweer. De dag begint fris met op veel plaatsen een graadje vorst. Ook is het eerst nog grijs met lage bewolking of mist. De zon breekt snel door de wolkenvelden heen en de middag verloopt vriendelijk. Het is droog, er staat weinig wind en met 10-12 graden is het vrij zacht, normaal is het 8 tot 10 graden.

In het weekend heeft het zuiden de beste papieren. De zon laat zich vaak zien en het blijft zo goed als droog. Bij een zwakke zuidoostenwind kan het wel 14 of 15 graden worden, echt voorjaarsweer dus! In de rest van het land is het een paar graden minder zacht en komt meer bewolking voor. Mogelijk valt wat regen.

Volgende week lente?

Door de invloed van een hogedrukgebied is de kans groot dat het lenteweer de eerste dagen van de nieuwe week doorzet. De zon zal vaker tevoorschijn komen en op meer plaatsen in het binnenland kan de temperatuur stijgen naar 15 graden. Door de opklaringen blijven de nachten fris met lokaal een graadje vorst.

Foto: Jannes Wiersema

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.
10 maart 2017

Lente barst los!

Komende dagen barst de lente los! Vanaf zondag gaat de zon flink schijnen en stijgt de temperatuur op sommige plaatsen …
Lees meer...

 

In oktober hebben we onderzocht of we op basis van weerspreuken iets kunnen zeggen over de komende winter. De meteorologische …
Lees meer...