Sneeuwdump onderweg naar Alpen

De start van het wintersportseizoen is dit jaar perfect. Skiërs en snowboarders kunnen in de Alpen volop genieten van vers gevallen sneeuw. De zon schijnt flink en met temperaturen iets boven het vriespunt is het niet zo koud. Vrijdag verandert de situatie als ijskoude lucht en sneeuwbuien op het westen en noorden van de Alpen afkomen. Na het weekend zijn de zuidelijke Alpen aan de beurt. Dicht bij huis ziet het er ook goed uit, want de Ardennen en Sauerland krijgen dit weekend een pak sneeuw!

Dankzij een hogedrukgebied boven het Alpengebied is het komende dagen zonnig en droog winterweer. Hiermee zijn de skicondities perfect! Dat was afgelopen vier jaar wel anders, met Kerst waren de omstandigheden vaak dramatisch en soms lag er begin januari pas zoveel sneeuw als nu.

Vrijdag verandert de situatie snel. Er stroomt koude lucht vanaf de Noordpool naar de Alpen. Dit gaat gepaard met neerslag in het westen en noorden van de Alpen. De sneeuwgrens is eerst 2000 meter, maar zakt snel en zaterdag valt sneeuw tot in de diepste dalen. De temperatuur gaat daarbij flink naar beneden.

Frankrijk vrijdag de hoofdprijs

In het Franse skigebied Les Trois Vallées (Val Thorens) ligt al 85-110 cm, aan sneeuw geen gebrek dus! Vrijdag kan hier 20 tot 40 cm verse sneeuw bijvallen. Dit weekend heeft Frankrijk even een adempauze met minder sneeuw en soms een zonnetje. Wel wordt het ijskoud. De middagtemperatuur ligt zaterdag rond -15 graden. Door een vrij krachtige oostenwind voelt het nog een stuk kouder aan!

Ook het noorden van Zwitserland en het Oostenrijkse Vorarlberg krijgen wat van de sneeuw mee, vooral op zaterdag. Zondag is het tijdelijk droog met wat zon. Het wordt daar flink koud. Op 1500 meter ligt de temperatuur rond -10 graden en op 3000 meter wordt het niet warmer dan -20 graden!

Voor het eerst in vier jaar zulke goede omstandigheden

De aanloop naar Kerst is in vier jaar niet zo goed geweest als dit jaar. In het Zwitserse skigebied Saas-Fee ligt op de top een meter sneeuw en is meer dan de helft van de pistes al open. In skigebied Davos Klosters Mountains zijn al een paar pistes en liften in gebruik. De sneeuwhoogte is daar 86 cm.

De omstandigheden in Oostenrijk zijn uitstekend. De grotere skigebieden zijn allemaal al open en dat is zeker terecht, er ligt voldoende en goede sneeuw. In skigebied Sölden – Ötztal Arena ligt in het dal 10 cm, maar hoog op de berg al 2 meter. Afdalingen tot in het dal zijn mogelijk. In skigebied Kitzbühel en Kirchberg ligt ruim voldoende sneeuw en kan je afdalen tot in het dal.

Zondag en maandag een sneeuwdump

Alsof het nog niet genoeg is, komt er in de loop van zondag een actieve storing op de Alpen af. Het neerslaggebied botst tegen de Franse en Zwitserse Alpen en sneeuwt grotendeels leeg. Er kan in veel gebieden een halve meter, lokaal zelfs een meter, verse sneeuw vallen! De storing verdrijft de koude lucht, waardoor de sneeuwgrens zal stijgen naar 1000 meter. In de laagste dalen gaat de sneeuw over in natte sneeuw of regen. Zelfs later in de week weten sneeuwgebieden de westelijke en noordelijke Alpen nog te vinden, waardoor de sneeuwlaag alleen maar dikker wordt.

Zuidelijke Alpen waarschijnlijk ook verse sneeuw

Het sneeuwgebied trekt na het weekend verder naar het oosten. Daardoor krijgen Italië (Dolomieten), de zuidelijke Franse Alpen en Oostenrijk (Osttirol, Karinthië) verse sneeuw.

Een flink aantal Italiaanse skigebieden is al open. In skigebied Skirama Brenta (Madonna di Campiglio) ligt 20-60 cm op de pistes en in skigebied Livigno 17-50 cm. In de Dolomieten ligt in Cortina d’Ampezzo al een halve meter. Vanaf maandag zou in deze gebieden weer een mooie laag bij kunnen vallen, maar hoeveel precies is nu nog niet te zeggen.

Ook dicht bij huis veel sneeuw

Je hoeft niet ver te rijden voor verse sneeuw. In de Duitse Alpen ligt al wel wat sneeuw, maar de meeste skigebieden zijn nog gesloten. Vanaf vrijdag gaat het flink sneeuwen. Ook begin volgende week sneeuwt het regelmatig. Daarbij valt sneeuw tot in de meeste dalen. In Sauerland (Winterberg) ligt nog sneeuw op de pistes. Komende dagen dooit het meestal en valt neerslag in de vorm van regen of natte sneeuw. Vanaf vrijdagmiddag gaat de neerslag weer over in sneeuw. In het weekend en begin volgende week wordt flink wat sneeuw verwacht. De maxima liggen dan rond -2 graden, dus alles blijft liggen. Afgelopen jaren was het met Kerst soms nog volledig groen.

In de Tsjechische skigebieden ligt in het algemeen al behoorlijk wat sneeuw. Echter zijn nog lang niet alle skigebieden geopend. Skigebied Janské Lázne/Cerna Hora heeft al wel een aantal pistes en liften open. Er ligt een kleine halve meter sneeuw op de pistes. Vanaf vrijdag valt daar weer veel verse sneeuw.

In de Benelux wordt het na een aantal zachte dagen vanaf vrijdag flink kouder. De sneeuwgrens schommelt tussen 200 en 600 meter. Dat betekent dat de hogere delen van de Ardennen een vers pak sneeuw gaan krijgen, mogelijk valt meer dan 20 cm. Ook in de Limburgse heuvels zou het goed wit kunnen worden. Als in de nachtelijke uren neerslag valt, zou lager dan 200 meter boven zeeniveau sneeuw kunnen vallen. Dat betekent dat het op lagere plekken in België, Nederland en Luxemburg tijdelijk wit kan worden.

Tags:

De start van het wintersportseizoen is dit jaar perfect. Skiërs en snowboarders kunnen in de Alpen volop genieten van vers […] Lees meer

De start van het wintersportseizoen is dit jaar perfect. Skiërs en snowboarders kunnen in de Alpen volop genieten van vers […] Lees meer