Na het weekend koud novemberweer

Na het weekend stroomt koude lucht vanuit Scandinavië over ons land. De temperatuur gaat fors naar beneden: ’s nachts gaat het op uitgebreide schaal vriezen en dinsdag en woensdag wordt het niet warmer dan 3 tot 6 graden. Neerslag kan daarbij in de vorm van natte sneeuw vallen. Sinds 2003 hebben we geen winterprik meer gehad vroeg in het najaar.

Maandag kunnen de winterkleren echt uit de kast, want het belooft een koude herfstdag te worden. Er trekt een aantal buien over het land en deze kunnen met korrelhagel gepaard gaan. Vooral in de middag schijnt ook af en toe de zon, maar het is zeker niet aangenaam met een koude noordoostenwind. De temperatuur komt niet hoger uit dan 6 of 7 graden. Alleen Zeeland haalt met een beetje geluk nog net 8 graden. Normaal is het ruim 10 graden begin november.

Januaritemperaturen

De temperaturen op dinsdag en woensdag doen eerder aan een winterdag in januari denken dan aan een herfstdag begin november. Dinsdag beginnen we met vorst op uitgebreide schaal. De temperatuur ligt in gebieden waar het bewolkt is rond het vriespunt, maar waar het in de nacht breed is opgeklaard kan het zelfs matig vriezen met -5 tot lokaal -6 graden! De middagtemperatuur ligt dinsdag rond 5 graden. In Groningen wordt het zelfs niet warmer dan 3 graden. Op de meeste plaatsen is het dinsdag droog met geregeld zon. Als toch een buitje ontstaat, kan korrelhagel en een vlok natte sneeuw vallen.

Kou aan het begin van de maand november is iets van vroeger. De laatste jaren is het telkens zeer zacht, zo werd het vorig jaar en twee jaar geleden in het zuiden ruim 20 graden! We moeten terug naar 2003 voor nog vroegere kou in het najaar. Toen begon het eind oktober al flink te vriezen met in het binnenland temperaturen van 5 tot 8 graden onder het vriespunt. Ook viel de eerste sneeuw die zelfs eventjes bleef liggen. Voor vergelijkbare kou aan het begin van november moeten we terug naar 1997. Tot de jaren 90 kwam dit nog regelmatig voor. Door de klimaatverandering is het najaar sterk opgewarmd.

Woensdag sneeuw?

Woensdag wordt een interessante dag. Een storing probeert de koude lucht te verdrijven en dat gaat gepaard met neerslag. In de nacht wordt het in het westen bewolkt, waardoor het daar niet kouder wordt dan 2 graden. In de vroege ochtend begint het met regenen en de regen trekt verder naar het oosten. Daar kan het een paar graden vriezen, waardoor de neerslag overgaat in smeltende sneeuw. In de hogere delen van het land, zoals de Limburgse Heuvels en de Veluwe, kan de sneeuw zelfs een beetje blijven liggen. Mogelijk gebeurt dat ook in Groningen, waar de lucht het koudst is.

De exacte koers van de storing, en dus de neerslag, is nog erg onzeker. Woensdagmiddag wordt de neerslag overal regen en zal het waterkoud zijn met 3 graden in Groningen, 5 in het midden van het land en 7 in Zeeland. Door de aantrekkende zuidenwind ligt de gevoelstemperatuur op veel plaatsen dicht bij het vriespunt.

Zachte lucht wint snel terrein

Zoals het meestal gaat in ons klimaat, verdrijft de zachte lucht de koude lucht uit ons land. De Noordzee is relatief warm, waardoor de temperatuur meteen stijgt als de wind donderdag vanaf zee gaat waaien. Donderdag wordt het al een graad of 8 en vanaf vrijdag kan de temperatuur in het westen oplopen naar 10-12 graden. In het (noord)oosten is het iets minder zacht met 8-10 graden. Ook de kans op vorst in de nachten neemt dan af.

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Er staat ons een koude nacht te wachten. Op veel plaatsen zal de temperatuur onder het vriespunt dalen en daarbij […] Lees meer

Vanuit het noorden stroomt koude lucht diep Europa binnen. In Winterberg komt de temperatuur dichtbij het vriespunt te liggen en […] Lees meer