Tijdelijk kouder winterweer vanaf zondag

De temperatuur gaat dit weekend flink omlaag. De wind draait naar het noordoosten waardoor het zondag overdag 2-5 graden wordt en in de avond gaat het vanuit het noordoosten vriezen. Maandag wordt de zonnigste dag van de week. In de ochtend vriest het regionaal matig, maar door de droge lucht is het niet glad. Vanaf dinsdag is er meer bewolking en worden de nachten minder koud. Overdag is het 5 tot 8 graden en geleidelijk stijgt de kans op regen.

Het weekend begint met een grijze dag. In de ochtend is in de kustprovincies kans op een enkele lichte bui. In de middag maken vooral het zuiden en mogelijk ook het midden van het land kans op een beetje regen. Met 6-7 graden is het net iets warmer dan normaal. In de ochtend en de eerste uren van de middag staat er weinig wind. In de middag draait de wind naar het noordoosten en wordt matig in het binnenland en vrij krachtig in de kustgebieden. In de avond daalt de temperatuur in het noorden naar 2-4 graden en vriest het voor het gevoel een paar graden. In het zuiden is het 4-6 graden en ligt de gevoelstemperatuur boven nul.

In de nacht naar zondag valt in het midden en zuiden soms een beetje regen. De temperatuur daalt tot enkele graden onder het vriespunt in het noordoosten en in het zuiden en zuidwesten is het een graad of 3.

Zondag begint de dag bewolkt en in het zuiden kan lokaal nog wat neerslag vallen. In het noorden is het droog en breekt in de loop van de ochtend de zon mogelijk door. Het is guur weer door de combinatie van een matige tot (vrij) krachtige noordoostenwind en temperaturen van 2 tot 5 graden. De gevoelstemperatuur ligt tussen 0 graden in het zuiden en -5 in het oosten van Groningen.

Droge vorst, dus niet glad

Zondagmiddag breekt in het noorden en midden geleidelijk de zon door. In het zuiden blijft het ’s middags vrij grijs en volgen pas in de avond opklaringen. In de avond houdt de koude noordoostenwind aan en het zal niet lang duren voordat het in het noordoosten gaat vriezen. Later op de avond en in de nacht breidt de vorst uit over de noordelijke helft van het land en de minima komen uit tussen 0 en -6 graden. In het midden van het land liggen de minima rond het vriespunt en in het zuiden blijft de temperatuur een graadje boven nul.

De vorst gaat gepaard met droge lucht. Hierdoor zijn de wegen droog en omdat er ook geen neerslag valt, zal op de meeste plaatsen geen gladheid ontstaan. Op een enkele brug kan een beetje rijp vormen.

Koud en regionaal zonnig

Maandag zijn er flinke zonnige perioden en vooral in het zuiden en zuidoosten ook hardnekkige wolkenvelden. De dag begint koud met vorst en gevoelstemperaturen van -1 tot -8 graden. In Groningen is de gevoelstemperatuur zelfs -12 graden! In de middag stijgt de temperatuur naar 2 tot 5 graden, maar voor het gevoel blijft het in het noorden, midden en westen stevig vriezen. Later op de dag neemt de bewolking vanuit het zuidoosten iets toe.

Ook dinsdag begint de dag behoorlijk fris, al vriest het op minder plaatsen dan op maandag. Er zijn dan veel wolkenvelden. Doordat de zon slechts af en toe schijnt kan de temperatuur met 4 graden  in het noorden wat tegenvallen. In het midden en zuiden wordt het door zachtere lucht 5-7 graden. Aanvankelijk staat in het noorden ook nog eens een vrij krachtige oostenwind. In de loop van middag wordt de wind matig van kracht.

De dagen daarna hebben we hogere temperaturen van 5 tot 9 graden. In de nacht blijft de temperatuur meestal ruim boven nul. Daarmee zijn we dus weer terug bij af en lijkt de winter verder weg dan ooit. Het weerbeeld is vrij eentonig met veel bewolking, soms een spatje regen en weinig zon. In het tweede weekend van de maand neemt de kans op regen toe.

Foto: J. Wiersema

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

De temperatuur gaat dit weekend flink omlaag. De wind draait naar het noordoosten waardoor het zondag overdag 2-5 graden wordt […] Lees meer

3 januari 2018

Zware westerstorm voorbij

De temperatuur gaat dit weekend flink omlaag. De wind draait naar het noordoosten waardoor het zondag overdag 2-5 graden wordt […] Lees meer