Extreem heet in Italië en Kroatië

Vakantiegangers in Italië en Kroatië krijgen zinderende hitte voor de kiezen. In de binnenlanden loopt het kwik op grote schaal op naar 40 graden of meer. Tot en met het weekend blijft het erg heet, droog en zonnig. In de Alpenlanden is het broeierig heet en is kans op een zware onweersbui. Vakantievierders in het noorden en westen van Europa krijgen niks van deze hitte mee. Soms schijnt de zon, maar storingen zorgen ook vaak voor regen en wind. Met 18-22 graden is het voor het gevoel fris.

Het bijzonder hete weer in Italië begon afgelopen maandag al. In Alghero (Sardinië) werd het 40,6 graden. De hitte breidde zich afgelopen dagen uit over het Italiaanse vasteland. Dinsdag kregen de vele vakantievierders in Toscane met bijzonder hoge temperaturen te maken. In Florence steeg het kwik naar 41,3 graden. Gisteren was het nog heter en werd de grens van 40 graden al aan het begin van de middag geslecht.

Wie verkoeling zoekt kan het best een duik in zee nemen. De zeewatertemperatuur bedraagt op dit moment namelijk circa 24 graden. Wel is het opletten voor verbranding. Er is geen wolkje aan de lucht, waardoor de zon erg fel is. Het is dus zaak om goed te smeren met zonnebrandcrème, of bijvoorbeeld schaduwrijke plekken op te zoeken.

De hitte verlaat Italië komende tijd nog niet. Het kwik loopt in bijvoorbeeld Toscane, Rome en de Po Vlakte dagelijks op naar 40-43 graden. En dat terwijl het warmterecord voor Rome op 40,6 graden staat! Daarbij blijft de zon uitbundig schijnen. Alleen in de Dolomieten is de zon minder vaak te zien en is kans op onweer, elders blijft het droog. Pas na het weekend lijkt het geleidelijk minder warm te worden. Volgende week is het met maxima van 30-33 graden heerlijk zomerweer.

Kroatië krijgt te maken met dezelfde hitte

Hitteliefhebbers zitten ook in Kroatië komende dagen gebakken. De hete Afrikaanse lucht heeft het land inmiddels bereikt en de temperaturen lopen in het binnenland op naar 40 graden of meer. Ook aan de kust is het erg warm. In Split stijgt het kwik komende dagen naar circa 38 graden en in Zadar kan het 40 graden worden. De zon maakt overuren en van bewolking is nauwelijks sprake. Vanaf zondag wordt het geleidelijk minder heet en neemt ook de kans op onweersbuien toe. De hitte houdt in Kroatië dus minder lang aan dan in Italië.

Ook vakantievierders aan de Côte d’Azur en de Golfe du Lion (tussen Marseille en Perpignan) zitten goed. Het is overwegend zonnig en met middagtemperaturen van 32-36 graden is het erg warm. Ook in de Ardèche krijgen campinggasten te maken met hoge temperaturen. Het kwik loopt op naar circa 35 graden. Afgelopen dagen was het al erg heet in en rondom het Rhône-dal. In Carpentras werd de grens van 40 graden al een paar keer geslecht.

Spanje terugkeer heet zomerweer, zuiden Turkije onweersbuien

Afgelopen dagen had Spanje te maken met een paar lokale, maar heftige onweersbuien. De buien hebben het land inmiddels verlaten. Bij veel zonneschijn stijgt het kwik aan de costa’s en op de Balearen naar 32-36 graden. Echt heet wordt het in het binnenland. In steden als Madrid, Sevilla en Cordoba komt de maximumtemperatuur uit tussen 41 en 43 graden.

In Turkije was het heet en zonnig, maar aan de zuidkust overheersen komende tijd onweersbuien het weerbeeld. Tussen de buien door schijnt de zon en met 33-35 graden is het lekker aan de stranden. Wie aan de Turkse westkust of in Griekenland verblijft krijgt met 36 graden nog hogere temperaturen. Daar is het zonnig en droog. Ook in Istanboel is het heerlijk zomerweer met middagtemperaturen van 32-34 graden en veel zon.

Hitte en onweersbuien in Centraal-Europa

Vakantiegangers in het oosten, midden en vooral het zuiden van Duitsland kunnen behoorlijk warm en vrij zonnig weer verwachten, er is zelfs sprake van een heuse hittegolf. In steden als Berlijn en Frankfurt valt het nog mee met de hitte, daar is het 25-30 graden. Verder naar het zuiden is het heet met in München 30-33 graden! Zuid-Duitsland heeft een extreem warme zomer dit jaar. In juli en juni kwamen ook al meerdere hittegolven voor. Pas op zondag stroomt koelere lucht binnen en komt de hittegolf ten einde. Het weerbeeld van Noord- en West-Duitsland lijkt zoals gewoonlijk op dat van ons land. Het is relatief koel met 20-25 graden. Zon en enkele buien wisselen elkaar daar af.

Toeristen in de warme Duitse gebieden moeten de weersverwachting en uiteraard de lucht goed in de gaten houden. Dagelijks is kans op een zware onweersbui met grote hagelstenen en zware windstoten. Afgelopen dinsdag was het in veel regio’s noodweer. Na een bloedhete dag met 35 graden onweerde het in de avond op veel plaatsen hevig. In Rickenbach, vlakbij het Zwitserse Basel, kwam een 15-jarige jongen om het leven doordat een boom op zijn tent viel. Anderen raakten gewond. Campinggasten die in een tent zitten kunnen tijdens onweer dus maar beter een veilige plek opzoeken!

Ook in de Alpenlanden heet en broeierig

Oostenrijk krijgt een vleugje mee van de Afrikaanse hitte. In het Laagland, waaronder Wenen, stijgt de temperatuur met gemak naar 36-38 graden. Het hitterecord van Oostenrijk werd gevestigd op 8 augustus 2013. Toen werd het in Bad Deutsch-Altenburg 40,5 graden en in Wenen 39,5 graden! Die recordwaarden gaan we nu niet overschrijden, maar temperaturen van 38 graden komen zelden voor in de zomer. Ook de nachten zijn zeer warm, zo werd het woensdagnacht in Wenen niet kouder dan 26,9 graden. Over plaknachten gesproken!

Ook in Zwitserland is het heet met in de grote steden 35 graden. In de Alpendalen van beide landen is het ook nog erg warm met 30-32 graden. Prima wandelweer is het hogerop vanaf circa 1500 meter. Daar ligt de temperatuur rond 25 graden. Dagelijks ontstaan vooral in de Alpen lokaal felle onweersbuien, dus wandelaars moeten de lucht goed in de gaten houden en op tijd schuilen. Zondag wordt zowel in Zwitserland als Oostenrijk de ergste hitte verdreven met meer regen- en onweersbuien.

Koel en wisselvallig

Net als de Benelux hebben ook de Britse Eilanden en de landen in Scandinavië te maken met wisselvallig weer. Gelukkig zijn er ook genoeg mooie momenten tussen de storingen door. Daarbij schijnt de zon flink en is het met een graad of 22 prima weer voor buitenactiviteiten. Tijdens buien is het wat koeler. In Schotland kan de zomerjas aanblijven met middagtemperaturen rond 18 graden.

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Het wordt dit weekend prima Hollands zomerweer met een afwisseling van wolken, zon en enkele buien. In de kustprovincies vallen …
Lees meer...

 

Juli was een bijzonder natte zomermaand. Na een zomerse start werd het geleidelijk steeds natter en koeler. Gemiddeld over het …
Lees meer...