Eerste helft 2017 zeer zonnig en droog

Het eerste halfjaar van 2017 zal de boeken in gaan als zeer zonnig. Vanaf 1 januari tot 30 juni heeft de zon gemiddeld over het land 997 uur geschenen tegen 831 uur normaal. Sinds het begin van de metingen was het slechts vijf keer zonniger. Ook de huidige droogte zien we terug met gemiddeld over het land tot vandaag 270 mm tegen 336 mm normaal.

Wel zijn de verschillen over het land groot. Zo viel in Vlissingen tot nu toe maar 226 mm, wat maar liefst 84 mm minder is dan de normaal van 310 mm. Slechts drie jaren was het nog droger in Zeeland. In Hoogeveen viel veel meer met 333 mm tegen 366 mm normaal.

Neerslag per maand in De Bilt

Ook de gemiddelde temperatuur komt flink hoger uit dan normaal. Gedurende het eerste halfjaar bereikte het kwik op het hoofdstation van het KNMI in De Bilt gemiddeld 9,5 graden. Hiermee komen we op een negende plek van warmste eerste jaarhelften. Normaal is het in de eerste helft van het jaar met 8,4 graden ruim een graad kouder. De laagste temperatuur bedroeg tot nu toe -10,8 graden op 23 januari op weerstation Twenthe; het warmst werd het in Arcen met 35,2 graden op 22 juni.

Gemiddelde temperatuur in De Bilt gedurende de eerste helft van 2017

Winter luidt het jaar in, lente volgt in maart

Het jaar begon behoorlijk winters met al op Nieuwjaarsdag in het zuiden en oosten sneeuw en ijzel. Een week later kwam het opnieuw tot ijzel, maar dan in het hele land. Sneeuwpret was er ook. In de nacht van 12 op 13 januari viel in een strook over het Rivierengebied naar de Achterhoek en Twente een dik pak van 10-15 cm! In diverse delen van het land was het koud genoeg om op natuurijs te schaatsen en daar werd dan ook gretig gebruik van gemaakt.

Waar januari flink winters was, was februari juist zacht en nat. In het Maastricht was het met een gemiddelde temperatuur van 5,8 graden zelfs 2,7 graden warmer dan normaal. Vooral aan het eind van de maand viel regelmatig een flinke plens regen en op 23 februari kwam het tot een westerstorm.

Maart begon nat, maar al snel deed de lente haar intrede. Uiteindelijk verliep maart bijzonder warm en zonnig. De gemiddelde temperatuur kwam uit op 8,6 graden, tegen 6,2 normaal. Alleen maart 1991 verliep met 8,8 graden gemiddeld nog wat warmer dan maart dit jaar! De vele zonneschijn vertaalde zich in een gemiddelde van 178 zonuren tegen 125 normaal. Het gevolg was dat maart veertien mooi-weerdagen telde, waar maar drie dagen normaal zijn.

April begon veelbelovend met een voortzetting van het mooie weer van maart, maar al gauw zakte het weerbeeld voor de warmteliefhebbers als een pudding in elkaar. Uiteindelijk was april gemiddeld zelfs een fractie kouder dan maart! In de tweede helft van de maand vroor het regelmatig en fruittelers moesten alle zeilen bijzetten om de bloesem van hun fruitbomen te beschermen. Aan de grond kwam het in de Achterhoek met -9,2 graden zelfs bijna tot strenge vorst!

Mei aanzet voor warm en droog begin zomer

Mei kende een frisse start, maar op 16 mei werd het zomerkanon plotseling aangezet. Die dag beleefden we de eerste officiële zomerse dag van het jaar en een dag later was het in het zuidoosten al tropisch. Ook in de daaropvolgende dagen werd het nog regelmatig warm en op 29 mei beleefden we een hoogtepunt. In Volkel werd het toen 33,5 graden.

Juni verliep bijzonder heet met onder andere een regionale hittegolf in het zuiden, die in Westdorpe en Gilze-Rijen zelfs zeven dagen duurde! Het warmst werd het donderdag 22 juni in Arcen. Daar steeg het kwik naar een snikhete 35,2 graden. Ook de zon deed een duit in het zomerzakje. Uiteindelijk verliep de maand met 235 zonuren iets zonniger dan normaal. Zowel in maart, mei als juni werden veel warmterecords verbroken.

Aantal zonuren per maand op hoofdstation De Bilt

Foto: J. Wiersema

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Het eerste halfjaar van 2017 zal de boeken in gaan als zeer zonnig. Vanaf 1 januari tot 30 juni heeft […] Lees meer

Het eerste halfjaar van 2017 zal de boeken in gaan als zeer zonnig. Vanaf 1 januari tot 30 juni heeft […] Lees meer