Droge en winderige start Tour de France

De Tour de France begint dit weekend en de weersverwachting ziet er zeker niet slecht uit. Zaterdag is het meestal droog en is een zonnebril geen overbodige luxe. Wel staat er een stevige westenwind. Wanneer de renners komende week richting het zuidoosten fietsen wordt het warmer en zonniger, al kan een lokale bui mogelijk roet in het eten gooien. In de tweede week van de Tour blijft het warm met soms tropische temperaturen, maar in de bergen is het stukken koeler. Later in de periode wanneer de renners richting de Alpen fietsen neemt de kans op (onweers)buien toe.

Zaterdag 2 juli 2016 start de 103e Ronde van Frankrijk op Mont Saint-Michel. Dit is een eiland dichtbij de Normandische kust. De renners kunnen via een loopbrug het vasteland bereiken om zo richting Utah Beach te fietsen. Het weerbeeld ziet er niet slecht uit deze zaterdag. De zon schijnt van tijd tot tijd en er ontstaan stapelwolken. De kans dat het tot een bui komt is niet groot. Een minpunt is de stevige (noord)westenwind, 4-5 Bft. De renners fietsen in noordelijke richting, wat betekent dat de wind het grootste gedeelte van de rit niet mee zal werken. De temperatuur ligt in de middag rond 18 graden.

Zondag wordt de tweede etappe verreden van Saint-Lô naar Cherbourg-Octeville. Deze dag wordt meer bewolking verwacht waaruit mogelijk wat lichte regen valt. De zon is daarbij niet of nauwelijks te zien. De temperatuur komt met een graad of 17 iets lager uit. De wind komt uit het (zuid)westen en blijft stevig doorwaaien met een dikke windkracht 4.

Warmer en zonniger na het weekend

Komende week gaat de route in zuidoostelijke richting verder richting de Pyreneeën. De frisse zeelucht raken we kwijt en al snel wordt het in de middag gemakkelijk 25 graden. Dinsdag is er kans op een bui, de rest van de dagen verlopen droog en vrij zonnig. Wanneer de renners donderdag in de omgeving van Toulouse aankomen kan het maar liefst 30 graden worden. Dit geldt ook de dagen daarna in de dalen van de Pyreneeën. In de hogere delen is het uiteraard enkele graden koeler.

Verkoeling op de Mont Ventoux

De tweede week gaat de route in noordoostelijke richting verder richting de Alpen. Op de Franse nationale feestdag, 14 juli, staat de klim over de Mont Ventoux op het programma. Het is nog ver weg, maar een warm en zonnig weertype lijkt zeer waarschijnlijk in het zuidoosten van Frankrijk in deze tijd van het jaar. Wel geven de weermodellen een verhoogde kans op een stevige regen of onweersbui. De temperatuur ligt in deze hoek van Frankrijk tussen 26 en 32 graden. Op de Mont Ventoux is het met 14 tot 20 graden een stuk koeler!

Wisselend weertype

In de laatste week gaat de tour door de Alpen en finishen de renners zondag 24 juli in Parijs. Het is nog te ver vooruit om hier een weersverwachting over te maken. Wel is statistisch gezien de kans op een wisselvallig en sterk wisselend weerbeeld is een stuk groter, zeker in de Alpen.

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

De weersverwachting ziet er niet onaardig uit. Morgen wordt een tegenvallende dag, maar daarna is het enkele dagen droog, zonnig […] Lees meer

Het jaar 2016 kan uitgroeien tot het natste jaar ooit gemeten. In De Bilt is de eerste zes maanden al […] Lees meer