Lente

De lente maakt dit jaar een droge start. De klimaatmodellen houden verder rekening met een gemiddelde hoeveelheid neerslag in de maanden april en mei. De temperatuur kent weinig afwijking ten opzichte van normaal.

Begin van de lente
De zon schijnt aan het begin van de lente ongeveer 2,5 uur langer dan op de kortste dag in december. Het lengen van de dagen (ongeveer 4 minuten per dag) en de toenemende zonnesterkte laten de temperatuur langzaam toenemen, maar zijn nog geen garantie voor aangenaam lenteweer. Het weer speelt natuurlijk de belangrijkste rol.

Droge start, mogelijk zonnig vervolg voorjaar
Droog weer aan het begin van de lente legt mogelijk de basis voor een aangenaam vervolg van de lente. Door het uitblijven van neerslag daalt het bodemvochtgehalte. Daarmee gaat een kleiner deel van de zonne-energie verloren aan verdampingsenergie. Het effect is misschien klein maar kan net een zet in de goede richting zijn. De klimaatmodellen laten de maand maart relatief droog verlopen, maar de overige lentemaanden kennen een normaal verloop qua neerslag.

Temperatuur
De eerste twee maanden verlopen normaal met weinig afwijking ten opzichte van normaal. Aan het einde van de lente komt de temperatuur gemiddeld lager uit dan normaal.